10 Feb 2013

Latihan Industri di Media Prima, Sripentas TV3 - Part 1


Assalamualaikum wbt.


Apa khabar all my beloved readers ? :) Setelah menghilang selama 6bulan at last im back ! Minta maaf sangat-sangat sebab I dah lama gila tak hupdate belog ni. Sebab life sangat-sangat busy. Ingatkan time praktikal dulu ada lah masa nak hupdate belog bagai, but end up MEMANG-SUPER-BUSY-28JAM! *true story*


Bismillahirrahmanirrahim, seperti yang dijanjikan dalam facebook harini I akan share kan semua pengalaman I selama menjadi pelajar praktikal di Media Prima Berhad :) Oh ya, ramai yang tanya macam mana nak apply untuk latihan Industri di Media Prima. 1st thing yang I buat adalah pergi ke website Media Prima Berhad sebulan sebelum I start practical. Then i tekan link - apply for internship. Dekat situ, dia ada tulis, mail to internship@mediaprima.com.my. I tak berani nak main2 email ni sebab i takut in case dorang tak baca ke apa, or email tu tak valid, so I memang jenis akan call direct. I google2 then dapat contact number untuk Media Prima dan I tanya sendiri macam mana nak internship semua. Akak yang jawap tu kerek gila dengan slang2 english dia phewww sabar jelah -.-' Orang yang terima call daripada TV Al-Hijrah punyalah sopan santun, berbeza gila. HAHA. Lepas dah confirm email tu betul semua, I buat ayat cantik2 dekat email dan I hantar resume I, cover letter dan semua backup2 document yang dorang nak. Sebenarnya I tak confident sangat dapat kat situ, sebab dari yang I dengar Media Prima banyak amek budak UITM je.


Tapi, Alhamdulillah, 3minggu lepastu, I dapat call daripada HR Media Prima untuk internship dekat situ. Punyalah lembap dorang reply time tu nak raya dah kot -_______- dan i dah pun terima tawaran latihan industri dekat TV Al-Hijrah. Tapi disebabkan family nak I buat praktikal dekat Media Prima juga, disebabkan dorang kata banyak pengalaman, so I ikutkan je, walaupun jauh dia tak hengat dari rumah I. Ampang ke Damansara kot. Sumpah penat.




ID card saya semasa berkhidmat di Media Prima :) 


Okey, now I nak cerita pengalaman hari pertama I dekat Media Prima. Malam sebelum I start intern, i google macam mana nak travel dari Ampang - Sri Pentas, Damansara Utama. Set dalam mind, naik LRT smpai Masjid Jamek -> naik Putra smpai Kelana Jaya -> naik bus U89 atau U43 -> Sampai depan2 Sri Pentas. Oh ya, i naik kenderaan awam sebab I tak amek lesen lagi time ni. Ahh, sudah, padan muka -______-" ghasakklah! set dalam mind, lepasni boleh kurus sebab travel. Kahkahkah *yang adoo* Hari pertama dah problem, pukul 7 i gerak dari rumah, smpai office pukul 9.30. Sebenarnya kena sampai pukul 9.00. kuikuikui takleh nak buat apa lah, saya naik bas awam bang lembap dia tak hengatt satu jam gak lah tunggu -____-" dengan sesat lagi. Ya Allah, punyalah independent sesorang kat tempat yang memang i taktau langsung. Pasrah jelah, nak intern punya pasal haha.





Ingatkan I sorang je kat Media Prima, hari pertama tu jugak tahu yang kawan sekelas i si Marwano Hashimo tu dapat intern kat Media Prima gak -.-' Dia dapat last minute call daripada HR. Alhamdulillah, syukur sangat ada gak geng kat situ! ^_^ Gambar kat atas nilah, Sri Pentas, hari pertama i menjejakkan kaki dekat Media Prima. Waktu kecik2 dulu I memang pernah bercita-cita nak kerja kat sini ^,^ Alhamdulillah, syukur ada juga peluang. Dan waktu tengok bangunan Sri Pentas, I rasa macam dalam mimpi. HAHA. Okey, time sesi icebreaking, I dengan Marwan jelah yang daripada kolej swasta. Semua budak2 UITM, UIA, UPM dan sebagainya dan semua dgree. Cuma i dan Marwan je IPTS dan budak diploma, yes, kitaorang paling muda -________-" Memang rasa down tak hengat lah, tapi tetap kuatkan semangat dan senyum ^_^ hehe. 


Time Ice Breaking juga, I dapat tahu yang i diletakkan di Department mana. I dapat PRIMEWORKS STUDIOS (PWS) dibawah supervisor Encik KZR dan dibawah program entertainment (hiburan). I punyalah blurr, apa benda lah PWS ni pfft. Dapat production lagi, dahlah i tak suka. I ingatkan dapat news ke, minat lah jugak. Haihh. Takpelah -____-" Dan Marwan dapat under Brand Management Group TV9 (BMG). Kitaorang mati2 ingatkan dia dapat pasal muzik tu sume but last2 ohhh branding ! HAHA -_________-" layan jelah. Lepastu dorang bawak ronda-ronda satu Sri Pentas tu dan bawa kitaorang ke department masing-masing. Dannn di bawah ni adalah Department Entertainment Primeworks Studio Berhad. 





PWS terletak dekat tingkat satu. Kat atas ni gambar sebelum masuk PWS. Pintu sentiasa terbuka 24jam, so kira ID card I tuh takde function pun LOL ^___^




Lepastu akan nampak tempat lepak dipenuhi bantal2 yang sangat comel dan colorful. I was wondering, apakah tempat ini ? Cool gila ! HAHA akhirnya dapat tau, ohh ini salah satu tempat untuk meeting. Nama tempat ni playroom ^__^ hang nak tido ka nak apa sume bolehh, i pernah baring kat sini sambil meeting, pernah baring sambil tengok preview filem Istanbul Aku Datang ^__^ memang cool habis ! HAHA



Jalan kedepan lagi, akan nampak tempat colorful ini ! Yeah, i pun taktau apa function wallpaper tu happening semacam. Yang i tau, banyak gak shooting kat wall ni dan banyak gak gambar i snap dekat wallpaper ni ! KAHKAHKAH ! cool kan ^__^



Last but not least, here we go ! My department. Nampak serabut gila kan ? But sangat-sangat happening. Hang nak melalak ka, nak menyanyi ka, nak menoggeng ka, berdengkur ka, hang punya pasal ! HAHA memang meriah gila -________- yang kat depan sekali ni, Department Entertainment untuk semua channel, which is my department ^__^ belah2 belakang tu, department untuk macam2 channel yg buat program macam Mad Market TV9, Melodi TV3, Kids@FGW NTV7, Jalan-jalan Cari Makan, Wanita Hari ini dan banyak lagi. Ada department magazine, sport, kids dan pelbagai lagi semua yang berkaitan dengan rancangan yang diterbitkan oleh PWS :)



So selama sehari tu lah, I berkenalan dengan semua orang dekat my department. Sangat seronok dan excited ^__^ dan tak lupa, sangat-sangat blurr taktau nak buat apa. HAHA. I tengok jelah apa dorang buat untuk hari pertama tu. Lepastu I balik rumah pukul 6pm, sampai rumah pukul 10pm. Memang sangat2 lama sebab I travel ^___^ Layan jelah walaupun penat. Hari2 macamtu :) Okey, hari kedua i releks lagi tak buat apa-apa jugak. Tapi masuk hari ketiga I dah keluar shooting dan I dah dapat program show apa nak buat. Nak tahu lebih lanjut ? Tunggu part 2. I akan ceritakan pengalaman I first day keluar shooting dan macam2 lagi hehe ^____^ 



Bersambung...


45 comments:

  1. Macam mana nak apply intern kat TV AL-Hijrah ye?

    Nurul Aini
    nurulaini467@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. hello dear, try call customer service media prima nanti dorang akan bagi email orang yang berkenaan untuk u berurusan :) goodluck :>

      Delete
    2. Assalamualaikum.. kak sye student Diploma in Human Resources Management..Now semester 5 final n sdangmncari2 tmpt praktikal mngikut bidang yg d'ambil, akak rse bleh ke dterima praktikal kt stu n then kt sne ade kemudahan asrama x ?? sbb sye ni stay Ipoh,Perak..jaoh sgt ponn..

      Delete
    3. Assalamualaikum.. kak sye student Diploma in Human Resources Management..Now semester 5 final n sdangmncari2 tmpt praktikal mngikut bidang yg d'ambil, akak rse bleh ke dterima praktikal kt stu n then kt sne ade kemudahan asrama x ?? sbb sye ni stay Ipoh,Perak..jaoh sgt ponn..

      Delete
    4. Waalaikumsalam :) insyallah akan diterima. Setahu akak takde asrama, tapi selalunya budak2 yang daripada luar kl ni dorang akan sewa rumah sekitar damansara untuk senang ulang alik :) maybe awak boleh plan dgn kawan2 yg nak intern dkt media prima gak utk duduk rumah sewa :)

      Delete
  2. salam..internship nih ada ke kriteria yang dia nak kan ek?macam nak je internship kat situ....just hantar resume je ke kat email tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam :) depends on which department u dapat. Macam i under production so far no interview. but ada some job scope yg dorang mmg akan interview :) Bukan saja resume, tapi u kena attach sekali surat daripada pihak universiti, ur latest result cgpa dan segala yang berkaitan :) goodluck :>

      Delete
  3. wow i baru je call dorg apply for practical hope dpt la...

    ReplyDelete
  4. i bru je call dorg...apply utk practical hope dpt..

    ReplyDelete
  5. Bole x bg cntact utk call dorg yg amk intship tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry I cannot simply bagi. Better u try email dorg dlu ok :)

      Delete
  6. assalamualikum akak... saya nak Tanya akak ambil course apa sampai boleh training kat medi prima ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Akak amek mass communication :)

      Delete
  7. wahhhhh.. kalau studnt IPTS ni rasa ssh x tok buat latihan industri dkt Media Prima?

    ReplyDelete
    Replies
    1. I pun dari ipts. Not sure but bilangan student ipts practical kat sini skit dalam 10% je mostly from ipta :) goodluck.

      Delete
  8. assalamualaikum..hi..nak tnya..which num y awk call ye??sy dpt 2 num..

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum..hi..nak tnya whcih num y awk call ye??sbb kalau kat website media prima ni kan ada 2 nombor...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Hello I pun da lupa u try call dedua ok :)

      Delete
  10. Kitaaa dapat dah practical sana (:
    2 dis stat (:

    ReplyDelete
  11. assalam,anak akak nk mohon LI kat mediaprima utk bulan january tahun depan,mcmana ya.....senang ke dpt ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam :) insyallah senang just try call dan email media prima. Keep on update dgn dorg insyallah akan dpt :)

      Delete
  12. Alhamdulillah goodluck during ur intership :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aritu 10hb p interview pagi..lepas je interview 1 jam dia call tp xsempat nak angkat xpasti hr atau apa..dia kata tggu 2-3mggu ..tp xsmpi 2mgu dia kata dah dapat org jawatan resources center.bila email tak balas..

      Delete
  13. salam, nak tanya . pakaian utk practical student mcm mana eh dkt media prima tu ? untuk perempuan dan lelaki sekali ..

    ReplyDelete
  14. Hai Edaolala..may i know department magazine & documentary buat apa jek heh ? Thanks. :)

    ReplyDelete
  15. Hai Edaolala..may i know department magazine & documentary buat apa jek heh ? Thanks. :)

    ReplyDelete
  16. pemakaian intern di media prima macam mana ? bagi lelaki ..

    ReplyDelete
  17. ok sy dah tgk sini...anta resume ke internship@mediaprima.com.my kan?
    puchong dengan sri pentas agak2 brapa jam/minit ye?

    hahehe

    ReplyDelete
  18. Assalam
    saya nak tanya awak, selain resumes, cover letter, surat dari universiti dia nak jugak ke mini transcript?
    dan sebenarnya awak email dekat internship@mediaprima tu ke atau ada email lain? sebab saya nak apply sana. =)

    ReplyDelete
  19. awak, nak tanya pasal internship lagi. kita pilih department or depa bagi kita?

    ReplyDelete
  20. hi there.. my sister baru dpt offer utk intern at media prima.. boleh tak bg suggestion rumah sewa yg sesuai and safe which is nearby bandar utama. By the way, I'm Fie. rly appreaciate if you can help me on this :)

    ReplyDelete
  21. Hai awak..sy bru diterima practical kt media prima..Alhamdulillah..sy nk tnya dpt elaun x? Klau dpt brapa yer? :)

    ReplyDelete
  22. slm ... hi blh nk tgk cth report u ?

    ReplyDelete
  23. Hi dear.. I dpt intern kat situ.. Esok daftar diri.. Nak tahu.. Mana eh tmpt nak park kete sbb xbole park kat dlm sri pentas;(

    ReplyDelete
  24. Akak, so kalau nak buat praktikal abt electronic technology kat sini boleh ke? Hewhew

    ReplyDelete
  25. internship to be21 March 2015 at 23:51

    assalamualaikum...sis, nk tnye...klau nk buat LI kat mediaprima or TV alhijrah biasanya kita kena apply brape blan sblm LI tu start???

    ReplyDelete
  26. salam...nak tanya berapa RM elaun u masa praktikal dlu eah..?

    ReplyDelete
  27. As salam.nak tnye yer..mcm mane care nk apply intern di media prima n tv al-hijrah..berapa bulan yer nk kna apply

    ReplyDelete
  28. Salam.. macamna nak call pihak media prima eh?

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum...mcm mn nk mohon ek?sy dip teknologi telekomunikasi...dpt ke?

    ReplyDelete
  30. macam mana nak apply?? ape ciri-ciri yang dia perlukan??

    ReplyDelete
  31. Akak..first nak Tanya.. Program internship hanya utk students final year yg nak praktikal je ke?
    Second..
    Dokumen2 yg diperlukan?

    ReplyDelete

Sebijik komen dari anda memberikan satu kepuasan impak maksima yang sangat superb. Terima kasih :)



We're specialized in Potrait & Wedding Photography!
If you're searching for a reasonable price and good quality of photographer,
you are right by choosing us! Quality is our priority :)
Click at the image below for direct to Faridisim Photography Facebook