12 Nov 2010

Macam Mana Nak Print Screen ?


Assalamualaikum.




I dapat request daripada my TWINS yang nama sama dengan i untuk buat tutorial macam mana nak print screen :) Dah ramai gak tanya kat i macam mana nak buat benda alah ni. Huhu. So, hari ni i nak ajar u guys how nak print screen bagi yang belum tahu :)


* * * * * *



1st ) U carik butang print screen macam gambar kat atas ni. Then u bukak page mana u nak print screen tu dan terus tekan butang yang macam kat gambar atas.



2) Then u bukak apa2 photo editor software yang ada. Nak senang bukak paint. U tekan :

START > ALL PROGRAM > ACCESSORIES > PAINT


3) Bila dah bukak paint, u tekan right click kemudian paste.


4 ) Lepas paste, u boleh start crop, edit dan buat apa je yang u nak dekat gambar yang u print screen tu :)


5) Last sekali bila dah siap edit semua, u tekan file > save as.


6) SIAP ! dan boleh laa upload dalam entry u :)



SELAMAT MENCUBA ! :)

32 comments:

  1. selalu i buat then paste kat word document.
    hakhak =D bijak~
    then klu kite save tru paint, file die akan jd jpeg izzit?

    ReplyDelete
  2. HAI DAH KO TERTINGGAL BEFORE PASTE KO KENA TEKAN CNTR+C+PrTScSysRq

    ReplyDelete
  3. ooo..sng je sbnrnye..i da bole buat da..yeayyy ^_^
    thanks my twin :D

    ReplyDelete
  4. dulu terkial2 nak carik macam mana bt print screen ni, rupanya sangat la senang.. muahahahhaahhaha

    ReplyDelete
  5. @Ct Arina yes dear :D ehhee. mana2 pun boleh dear :)

    ReplyDelete
  6. @nurulfaridah hahahaa. tulaa senang kan, welcome dear :D

    ReplyDelete
  7. @liyana aziz hahaha. tahu takpe :D tulaa senang sangat kan kan hehehe

    ReplyDelete
  8. selalunya aku pakai fungsi screenshot je

    ReplyDelete
  9. wah..

    terima kasih bnyak2x..

    dah cuba.. =)

    ReplyDelete
  10. wahh rajin buat tutorial! caya lah!

    ReplyDelete
  11. rajin buat tuto.. keep it up =)

    ReplyDelete
  12. @penasama2 :) bagus2 dh boleh buat hehhee

    ReplyDelete
  13. @Fitrihadi hehehe. mana rajin ;p selalu malas je :)

    ReplyDelete
  14. print screen neh untk comp. n lappy or comp. saje ? sb , sye try buad gne lappy ta buley poms :(

    ReplyDelete
  15. @Adiba Awatif semua pun boleh dear. u pakai lappy apa ?

    ReplyDelete
  16. compaq . tapeh sys , da buleyy :) lappy saya tekan fn button :D tenx ya .

    ReplyDelete
  17. tq yer sudi mengajar..dah pndai da nk bt print screen..

    ReplyDelete
  18. tq ye..sy da pndai bt print screen da..

    ReplyDelete
  19. Τhis pagе truly has all the information I wаnted аbout
    this subjeсt and dіdn't know who to ask.

    Feel free to visit my web page - linen chute door

    ReplyDelete

Sebijik komen dari anda memberikan satu kepuasan impak maksima yang sangat superb. Terima kasih :)



We're specialized in Potrait & Wedding Photography!
If you're searching for a reasonable price and good quality of photographer,
you are right by choosing us! Quality is our priority :)
Click at the image below for direct to Faridisim Photography Facebook