Assalamualaikum.
Jagung ni selalu i makan dengan nasi. HAHA. Tapi actually dia just untuk makanan macam cucur. Makan biasa je :)
Harini i masak jagung goreng. U pernah dengar tak jagung goreng ataupun perkedel jagung ? Actually, makanan ni asli daripada jawa. Dan mungkin ramai tak tahu macam mana nak buat makanan yang sodapp menjilat jari ni. Simple sangat2 nak buat dia. Adik2 makcik2 sapa pun boleh try buat. Nak tahu macam mana ? Meh sini i nak share :)
Jagung goreng ni dia rasa manis2 sikit dan rangup. Sedap sangat :)
BAHAN-BAHAN diperlukan :
3 biji jagung (ikut berapa u nak pakai). Ketumbar secukup rasa. Seulas serai. Daun limau 3 helai. Sedikit belacan. Sedikit kayu manis. Cili Padi. Gula dan garam. Telur sebiji je. Tepung gandum.
CARA-CARA
1) Blenderkan : Ketumbar, serai, daun limau, belacan, kayu manis dan cili padi dan campurkan sedikit air ( Sikit je tau )
2) Hiriskan jagung. Selepas hiris, masukkan dalam satu bekas.
3) Campurkan 5 sudu tepung gandum dalam bekas yang ada jagung tu.
4) Lepas masukkan tepung, masukkan telur sebiji dalam adunan tepung dan jagung.
5) Masukkan bahan2 yang telah diblander dalam bekas yang ada adunan jagung tepung tadi tu.
6) Gaulkan semua sampai sebati dan masukkan garam dan gula secukup rasa.
7) Panaskan minyak masukkan adunan jagung sikit2 bila minyak dah panas ( Macam masak cucur adabi )
8 ) Angkat bila dah kekuning-kuningan.
9) SIAP UNTUK DIMAKAN ! :DDD
P/s : Lagi sedap kalau letak udang. Macam masak cucur udang :) Credit to my mummy sebab ajar i masak makanan sodap ni. Hehehee :D Jom try buat ! :)
ha! ne makanan feveret jugak. penah buat tapi suka yang mama jugak. uhuks
ReplyDeletesaya suka cekodok letak udang and jagung n cili padiiiiii. tp yg mcm ni xtry lagi. slalu makan tempe :( nnt nak tryyy cuma nak hiris jagung tu je malas sbb ada janggut2 dia :(
ReplyDeletedear,i suke cekodok jagung!
ReplyDeleteibu i pandai buat.
ehe^^ rindu dbuatnye.
first tyme dengar resepi nieh...
ReplyDeletewhoa...sedap.
ReplyDelete@adrinaqamarinahehehe.. memang makanan ibu terbaik ;p my fav too ! Yeaa ada geng ! hohoho
ReplyDelete@Liyana Lunia. hahahah. tahu takpe. nak menghiris tu paling malas sekali. tapi sebab tak tahan sangat nak makan benda alah ni. terpaksa bedal je laa hahahaha
ReplyDelete@Ct Arina hehehe. tahu takpe ;p sodap woo ! :D my fav ni heheh
ReplyDelete@♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ 1st time ? then try la buat ;p mesti nak lagi lagi dan lagi hehehee
ReplyDelete@Un Phat Lee sangat sedap ok ! hahahha ;p
ReplyDeleteUwaaa!! Rindu kt arwah mak! Dia pun pandai wat ni..sedapnyer dr air tangan mak sendiri
ReplyDelete