10 Jul 2010

Cara Mudah Nak Tarik Perhatian Pembaca Dan Promote Blog



Sekadar untuk berkongsi ilmu, pada kawan2 yang baru dalam bidang belog. I nak bagi u beberapa tips mudah yang sering i amalkan untuk naikkan traffic belog I dengan mudah. Almaklumla, kotak tips i dari dulu tak naik naik entrynyaa. hihi. Sharing is caring kan ? So, hari ni i baik hati nak ajar u semua. So, nak tahu macam mana ? Okey, mari kita setatt kan kelas pembelajaran yaa, hehehe..



* * * * * *


Untuk dapatkan PERHATIAN PEMBACA dari kalangan KAWAN2 & KIPAS SUSAH MATI ;


1 ) Perkara 1 bila u dah publish entry di belog u, perkara yang perlu u lakukan adalah log on ke FACEBOOK, TWITTER, MYSPACE atau apa sahaja rangkaian sosial yang u ada.. Lagi banyak lagi bagus. Peluang u cerah untuk dapat berjuta pembaca terutamanya dikalangan kawan2 dan peminat u. Hehehe.. Lepastu, u publish kan entry baru u dekat rangkaian sosial u tuh.. Tak paham ? Haa, tengok bawah ;




Contoh MYSPACE punya


Contoh FACEBOOK punya


* * * * * *

Untuk dapatkan PERHATIAN PEMBACA dari kalangan BLOGGER KUAT MALAYSIA ;


2 ) Selesai menfamouskan blog u dekat rangkaian sosial, kita beralih pulak ke peringkat up sikit iaitu di kalangan Blogger Malaysia. Perkara 1 u kena buat, log on ke GENGBLOGGER. Tak tahu apa tu? Haa, u tekan SINI lepastuh u baca je arahan semua untuk sign up okey.. Memang bukan blogger sejati kalau u tak join tau ! heehe.



Contoh GENGBLOGGER punya


* * * * * *


Untuk dapatkan PERHATIAN PEMBACA dari kalangan ORANG LUAR / LAIN NEGARA ;


3 ) Cara paling i suka cara ke-3 iaitu melalui INNIT NUFFNANG. I suka INNIT NUFFNANG sebab asal i publish entry kat sini je mesti macam2 kaum, bangsa, negara akan datang komen, tak pun, widget traffic u akan menunjukkan ada beberapa orang pembaca dari luar Malaysia datang baca. Warghh ! I memang rasa agak famous gituu.. hahahaa.. Padahal, dorang masuk belog i bukan paham pun apa i mengarot.. hihi.. Takpe, janji traffic i naik.. hehehehe




Contoh INNIT NUFFNANG punya


* * * * * *


Okey. Setakat ni sahaja tips i untuk hari ni. Macam mana u paham tak ? Tak paham, u boleh tanya dan nanti i jawap ok ? :) Harap-harap u guys dapat tangkap k apa yang i ajar. Btw, sory la picture tak clear dan i sendiri pun tak tahu apasal. Hahaha. Lain hari, kalau i rajin n baik lagi i kasi tips lagi k. hihihi. Bubbye semua ! Selamat malam. X.O.X.O




P/s ; Semangat berkobar2 nak update sebab terlalu gembira esok nak jumpa Farid saya ! hehe..



40 comments:

  1. kalau facebook and myspace I already okay and pandai spam utk share blog but yg GENGBLOGGER and NUFFNANG INNIT tu, i cam x reti je... dah daftar.. and then?

    ReplyDelete
  2. @m!m!3 g@g@ c0n @ng!0u$

    Kalau GENGBLOGGER dan INNIT NUFFNANG tu nanti i akan ajar pada post seterusnya boleh ? Sebab, i rasa baik i explain semua2 sekali macam mana nak publish n so on dengan lebih details. Okey ? hehe :)

    ReplyDelete
  3. aala~~saya x ley gune Innit,,,,bcoz da x jd glittterati lagi!

    ReplyDelete
  4. @encHIx laNDax alaa.. kalau camtu, maknanya awak rugi laa.. innit bagus tau ! :)

    ReplyDelete
  5. okie dokie, thanks. I'll check your blog in two days later. buh-bye~

    ReplyDelete
  6. @m!m!3 g@g@ c0n @ng!0u$ Okey sure :) I akan update nanti ok ! huhu :)

    ReplyDelete
  7. try http://Mycerita.com

    baru lagi..

    ReplyDelete
  8. Innit tu untuk glitterati je kan? I tak boleh buat Innit tu plus I tak pernah dapat earning from nuff ;(

    ReplyDelete
  9. @Sheera Razak

    I rasa mesti u ada salah pasang ads kan ? erm, ads ada keluar tak ? Kalau pernah keluar, maknanya u pasang betol N u just tunggu orang click nanti akan naik la earning u :) Kalau u pasang tak betol, ads takkan kua :)

    ReplyDelete
  10. yg nuffnang 2 kan
    kne sign up luw kn

    ReplyDelete
  11. Tips yang baik...terima kasih
    http:cerpenuntukmusayang.blogspot.com

    ReplyDelete
  12. hola..hooola.....thank you...

    ReplyDelete
  13. thanx for the tips ;)
    good info

    ReplyDelete
  14. nak try laa..
    good tips utk newbie cam sayee!
    tqvm tuan belog!

    ReplyDelete
  15. waaa! baguih tip ni! http://cashfiesta2un4u.blogspot.com

    ReplyDelete
  16. thanks cikgu eda.
    tips yang baik

    ReplyDelete
  17. urm ok...i br start so mcm2 gk la kn blaja...urm pasal glitterati pon ad mslh...so ads niaga mmg xkamceng la ek ngn cik nuff ni?hehehe

    http://duniadalamjaket.blogspot.com/

    ReplyDelete
  18. salam..i xfahm la yg gengbloger 2 cm ane nk wt.
    bole ajr kn skit x..

    ReplyDelete
  19. wah!thanx! info yg amat mmbantu! :)

    meh la follow,,
    http://hannahapparel.blogspot.com/

    ReplyDelete
  20. hi thank u for the info... hehe klu x ssh la nk promote sy pnya blog..silalah ke dcantekhouse.blogspot.com klu anda nk cantek..hehhe

    ReplyDelete
  21. jika anda yakin tawaf di makkah itu terapi untuk perubatan, anda tidak perlu ragu akan penggunaan jam tawaf. pergerakan jam mengikut hukum alam..jom kembali kepada fitrah klik;
    http://jamtawaf.blogspot.com atau;
    http://www.facebook.com/CounterAnticlockwiseStore

    ReplyDelete
  22. Hi thanks for the info.. sambil tu boleh visit hera back
    http://inamimibeauty.blogspot.com/2013/04/obuse-candy-lips-tint-murah_28.html

    ReplyDelete
  23. thanks, tips yg bagus...plz support our Twins Autism Daughter's : http://amazingworld1001.blogspot.com

    ReplyDelete
  24. thanks tips yang bagus... plz support our Twins Autism Daughter's : http://amazingworld1001.blogspot.com

    ReplyDelete
  25. Thanks for the tips yg berguna :)
    Sy baru nak start, kwn2 mai la ke...

    http://snrdwealthbiz.blogspot.com/

    ReplyDelete
  26. Singgah sini.. baca entri 6 tahun lepas. heheh

    ReplyDelete

Sebijik komen dari anda memberikan satu kepuasan impak maksima yang sangat superb. Terima kasih :)



We're specialized in Potrait & Wedding Photography!
If you're searching for a reasonable price and good quality of photographer,
you are right by choosing us! Quality is our priority :)
Click at the image below for direct to Faridisim Photography Facebook