2 Mar 2010

Tutorial Nak Buat Entry Berkunci Dikunci Terkunci


Beberapa hari lepas, i ada buat entry berkunci yang memerlukan password untuk membaca entry tersebut. Tekan SINI untuk ke entry tersebut. Kalau siapa yang nak baca perlu meminta password daripada i dan kat sini jelas menunjukkan bahawa entry berkunci tu khas untuk mana2 entry yang agak privacy untuk dibaca oleh ramai orang.




Then, i dapat request untuk ajar macam mana nak buat entry berkunci ni. Dan sekali lagi, hati i menjadi baik secara tiba-tiba sebab nak ajar u all semua. hehehe. Tanpa membuang masa lets go, i akan ajar satu persatu cara untuk membuat entry berkunci ini okey.




1 ) Pergi ke dashboard. Kemudian, click pada LAYOUT dan kemudian click juga pada EDIT HTML.






2) Kemudian masukkan coding berikut di bawah <head> dan kemudian jangan lupa untuk save ok.



<script src='http://www.vincentcheung.ca/jsencryption/jsencryption.js' type='text/javascript'/>




3) Selepas selesai masukkan coding tersebut, u all kena buka satu website. Tekan SINI untuk ke website tersebut. Bila masuk je website ni, u all akan nampak gambaran seperti di bawah ni dan tolong teliti dan ikut apa yang akan I ajar ni 1 by 1 okey. Jangan nakal nakal taknak ikut nanti tak jadi jangan salahkan i okey. hehe






1 - Masukkan Password yang korang nak kat dalam kotak KEY.

2 - Tulis isi entry luahan hati u all dan sewaktu dengannya kat dalam kotak PLAIN TEXT.

3 - Kemudian, u all tekan pada butang Encrypt.




Tolong jangan tukar ataupun buat apa-apa yang i tak suruh okey. Abaikan mana-mana kotak yang i tak sebut itu. Just ikut satu satu apa i ajar okey anak-anak murid sekalian. hehe





4 - Copy coding yang ada dekat dalam kotak HTML code. Kemudian, pergi kepada dashboard blog u all dan click pada new post dan paste kan coding tersebut di new post u all. Akhir sekali jangan lupa publish kan post anda.




Kemudian, anda akan lihatlah satu keajaiban berlaku. hahaha. Okey ada apa-apa soalan boleh bertanya terus dekat i jangan malu-malu nanti jadi bahulu ok. hehehe. Sekian..



9 comments:

  1. info hebat, igtkn sticky. huhu,.






    http://fitridzulkifli.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. fitri : thanks :) haha ni sticky la ini berkunci lain. hak hak hak :D

    ReplyDelete
  3. akhirnya eda ajar ! hehe

    ReplyDelete
  4. salam tumpang tanya..kalau kite buat entry berkunci ni, hanya untuk satu entry tu je kan? entry selepas tu akan kembali normal kan?

    ReplyDelete
  5. salam..kalau nak ada pic skali bolehkah?

    ReplyDelete

Sebijik komen dari anda memberikan satu kepuasan impak maksima yang sangat superb. Terima kasih :)



We're specialized in Potrait & Wedding Photography!
If you're searching for a reasonable price and good quality of photographer,
you are right by choosing us! Quality is our priority :)
Click at the image below for direct to Faridisim Photography Facebook