18 Sep 2011

Saya seorang Journalist ! wohaaa :D


Assalamualaikum.



Yeah, sperti biasa, tajuk memainkan peranan so haruslah gempak dan seakan-akan syok sendiri. Hikhik. Okey itu yang I belajar selama berada dalam bidang kewartawanan. Tajuk harus gempak tapi haruslah juga menepati isi pati di dalam artikel. Amboiii, kemain :p



Alhamdulillah. Baru beberapa hari lepas kawan i bagi offer untuk jadi freelance journalist dekat magazine yang beliau bekerja. Majalah baru dan sememangnya khas untuk remaja ^,^ Why freelance not full time ?


Kawan i yang offer job. Dia editor kitaorang. HAHA. Memang best sebab kitaorang satu kepala :p



Sebabnya, i kan still belajar lagi :) Baru semester 4 kot T___T dan i cuma nak pengalaman je plus i sangat meminati bidang penulisan dan kewartawanan ^,^ Dann alhamdulillah, semalam i diterima bekerja sebagai freelance journalist di company tersebut. Tak sabar nak dapat offer letter dan jugak press pass dan name card ! :)


Resume. Sampai 4 muka surat. okey, tak tengok ayen punya lagi. 10 pages. Giloo tak giloo hahaha



Semalam ketua editor minta our nickname. And, my team suruh letak my nickname as edaolala -..-' Damn ! I taknakkkk nanti kantoi ada yang tau artikel tu i tulis. hahaha. Maluuu :p But, dah sume dok suruh, okeylah layan je. Nanti name kad n pass i dah siap, will show it to you ! ^,^



So, macam mana majalah kitaorang akan kelihatan ? Dia lebih kurang macam majalah utopia, dengan penuliasan yang santai dan penuh dengan hiburan. U tengok gambar bawah ni :)



This is mock up. Contoh majalah kitaorang. But, yang ni just contoh bukan betul2 punya :p nak tengok betul2 nanti dah launch sure i bagitau u ! ^,^



Dan kitaorang journalist, diberi senarai column untuk penulisan masing-masing. I kemungkinan akan dapat untuk review film, blogging dan hiburan artis. Can't wait, sebab dapat tgok movie free screeaning tiap2 minggu nanti. Muahahah ^,^ dan best dalam majalah ni nanti kitaorang ditugaskan untuk menggeledah rumah artis pilihan. Jagoo jagooo ! ^,^


Ada column untuk blogger la ! N, i yang akan review. Ehemmm, blog sapa nak kena review dalam majalah expresi ni ? :p nantikannn. Mana tau, blog korang bakal direview ^,^



Well said, kerja as journalist sangat busy. Kitaorang kena attend press conference, event, interview macam2 orang, pergi sana sini dan buat artikel. But, bagi i, i sangat suka dan enjoy untuk buat semua kerja ni. Mana taknya, have fun sambil kerja kot. Siapa taknak ? ehehe ^,^ Wish me gudluck, insyallah bulan 10 i akan memulakan tugas. Dan awal tahun depan, majalah akan diterbitkan ! Will inform u guys ! ^,^ Muahh!




p/s : Setiap orang dapat mencapai kejayaan dalam hal apa saja, asalkan ia sangat menyukai pekerjaan yang dilakukan.



5 comments:

  1. Congrats! Mesti rasa berdebar plus tak sabar-sabar nak start keje kan? ;)

    ReplyDelete
  2. @Fadzmie Mohamad huhu rasa jugaklah heheh :) thank you :)

    ReplyDelete
  3. salam...apa nama penerbit majalah ni, hermmm?.......apa pon goodluck

    ReplyDelete

Sebijik komen dari anda memberikan satu kepuasan impak maksima yang sangat superb. Terima kasih :)



We're specialized in Potrait & Wedding Photography!
If you're searching for a reasonable price and good quality of photographer,
you are right by choosing us! Quality is our priority :)
Click at the image below for direct to Faridisim Photography Facebook