26 Sep 2011

Resepi Murtabak Biskut Yang Deliciouss ! ^.^

Assalamualaikum.


What murtabak daripada biskut ? Yeahh ! ^,^ I tau mesti ramai yang tak pernah makan murtabak biskut. Yelaa, selalu biskut makan dengan air kopi makan camtu je kan or buat cake. But ni different. Kita buat biskut jadi murtabah pulak.


At first, i rasa makanan ni i langsung tak tahu diperbuat daripada biskut sebab rasa dia sangat sedap. Last2 bila dah tau dia buat dari biskut, ada lah jugak rasa pelik n nak muntah. But, lama2 dapat terima kenyataan murtabak ni daripada biskut dan yeahhh sangat sedap ! ^,^ First time i makan adalah nak dekat 10 biji i telan. hihihi



So, harini i nak share resepi dia untuk semua pembaca tersayang ! ^,^ Sangat simple ! Trust me ;)



U kena beli biskut macam kat atas ni. Tak kesah lah brand apa. Sebab biskut ni memang rasa sume brand sama je kan :) Beli la berapa banyak u nak. Macam i, i selalu beli 1 pack camni je. Tu pun da dapat banyak sangat.




Then, u kena lenyek kentang. Masukkan serbuk lada, garam, bawang goreng dan daun bawang daun sup. Secukup rasa lah semua ni. Dia lebih kurang macam rempah bergedel. Sorry, i taktahu how nak spell 'bergedel' hehe :p Sebatikan adunan ni.




Kemudian, dah siap adunan kentang tu, u masukkan antara biskut tu. Macam i selalu buat 3 lapis. Macam gambar atas. U boleh buat lagi banyak ikut u lah. Tapi i rasa 3 dah okey dah. Just nice :)



Lepastu, u kena kukus untuk buatkan biskut tu lembik sikit. Kukus dalam 3-5 minit. Tak boleh terlalu lembik. Kalau tak nanti dia hancur. Dan tak boleh terlalu keras, nanti tak sedap. Kena just nice la sederhana je lembik dia. Make sure kukur jarak2 tak boleh dekat2 murtabak biskut ni sebab nanti dia melekat.



Lepastu dah kukus dan angkat, potong tengah murtabak biskut ni. Then akan jadi bentuk segi tiga macam gambar atas. Then lepas potong jadi bentuk segi tiga, u pecahkan telur letak dalam mangkuk dan sebelum goreng, u cicahkan murtabak maggi ni dekat telur tu kejap then u goreng masukkan dalam kuali. Goreng kejap je dalam berapa minit lah.



Lastly, murtabak biskut akan kelihatan seperti di atas ! huhu tak nampak macam biskut kan ?? ^,^ Rasa dia sangat sedap dan lembut sampaikan orang yang tak tau murtabak biskut ni takkan percaya murtabak ni dibuat daripada biskut ^,^ huhuhu



Selamat mencuba ! ^,^ Ohh, actually i bagi nama sendiri untuk makanan ni. Sebab i taktau nama makanan ni apa huhu :p Ohh dan sebelum ni i pernah buat entry RESEPI PIZZA MAGGI ataupun MURTABAK MAGGI tekan SINI untuk cuba resepi tu juga :)



2 comments:

Sebijik komen dari anda memberikan satu kepuasan impak maksima yang sangat superb. Terima kasih :)



We're specialized in Potrait & Wedding Photography!
If you're searching for a reasonable price and good quality of photographer,
you are right by choosing us! Quality is our priority :)
Click at the image below for direct to Faridisim Photography Facebook